Горанов иска промяна в принципа на определяне на заплатите

Средната величина не била добра основа, според финансовия министър

Използването на средната величина за определянето на възнагражденията на отделни висши ръководни длъжности не само в законодателната, а и в изпълнителната власт очевидно не е добрата основа и трябва да мислим за промяна във финансовите правила на Народното събрание, които определят възнагражденията на народните представители, респективно оттам нататък на министрите, на президента, на премиера. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов, предаде репортер на Bulgariautre. Коментарът му беше провокиран от обвиненията на съдиите, че демонстрирал недопустимо отношение към законността, че няма откъде да намери средства за увеличение на заплатите на магистратите, които не са индексирани от 2012 г.

"Използването на средни величини не дава добър измерител, тъй като не отчита реалното икономическо състояние на държавата", поясни министърът.

Той припомни, че по време кризата, когато се освобождаваха много заети хора, обикновено са се освобождавали първо заетите с най-ниски възнаграждения, което пък увеличавало средната величина. "В една фирма, която е в криза, ако първо си уволним секретарката и шофьора и оттам средната заплата нарасне, това няма да увеличи благосъстоянието на фирмата и няма да го мери реално", поясни Владислав Горанов.

Той увери, че спазва Закона за държавния бюджет, в който е определен бюджетът на съдебната власт. "Този дебат е приключил в края на миналата година, когато приехме Закона за държавния бюджет. Как мога аз да кажа на ВСС като ръководител на една от властите в държавата, че няма да изпълня Закона за държавния бюджет и мога с лека ръка отнякъде да намеря средства за индексациите", попита финансовият министър.

Той добави, че не той изпълнява Закона за съдебната власт, а ВСС. "Ако те обаче не могат в рамките на бюджета да го изпълнят, къде е моята вина, след като Законът за държавния бюджет при максимален размер на дефицит от 3 % е приет такъв от Народното събрание", възмути се Горанов.