Самолетът, с който едва не загина Харисън Форд, е от Втората Световна война (видео и снимки)

Инди е настанен в болница и е стабилен

Както съобщихме рано сутринта, американският актьор Харисън Форд пострада при разбиването на личния му самолет на игрище за голф в Санта Моника, щата Калифорния.

72-годишният актьор е приет в болница със сериозни, но не животозастрашаващи рани – фрактура на ръката и порезни рани по главата.

Според NBC Индиана Джоунс е претърпял и хирургическа интервенция, oчаква се Форд да се възстанови напълно, съобщи пресаташето на актьора Ина Тресиокас.

Преди катастрофата Форд сигнализирал на авиодиспечерите за неизправност в двигателя на самолета. Въпреки повредата и ударът в дърво при спускането, той съумял да кацне на игрището за голф, избягвайки близките къщи.

Синът на звездата – Бен Форд, заяви, че баща му е добре. "Той е невероятно силен мъж", написа Бен в социалната мрежа "Туитър".

Форд е бил сам в самолета. Актьорът, придобил световна известност с ролите си на контрабандиста Хан Соло в "Междузвездни войни", "Империята отвръща на удара" и "Завръщането на джедаите" и на археолога Индиана Джоунс в едноименната четирилогия, е пилот с близо 30-годишен опит.

Форд се увлича по летенето още като ученик, но е прекратил полетите поради липса на средства. След първите успехи в Холивуд Форд отново се заема с управление на самолети и въртолети за удоволствие.

През 2001 г. спасява изчезнал бойскаут с хеликоптера си в гора южно от националния парк "Йелоустоун", а близо година преди това е спасил пострадала планинарка в щата Уайоминг.

Форд е предлагал услугите си на доброволен спасител в сезона на горските пожари, когато спасителните хеликоптери са заети, отбелязва АП.

Вчера актьорът е катастрофирал с едномоторен двуместен самолет Ryan ST3KR. Той е използван през Втората световна война като тренировъчен самолет на американските ВВС и има колекционерска стойност.

Властите ще разследват причините за катастрофата.