Ген. Атанасов: Лазаров можеше да спести драмите, ако си беше подал оставката, когато му беше поискана

Политика

06-03-2015, 10:47

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Главният секретар на МВР е подал оставка

Главният секретар на МВР нямал подкрепата на професионалната общност в системата

Г-н Лазаров можеше да спести много отдавна тези драми в българския политически живот, ако си беше подал оставката още когато му беше поискана – в началото на управлението на сегашното правителство. Това коментира пред журналисти в парламента депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов във връзка с подадената оставка от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, предаде репортер на Bulgariautre. "Това е съвсем нормално развитие на нещата. След като министър-председателят, който отговаря по Конституция за сигурността и обществения ред в страната, му иска оставката, това е съвсем разумно действие", уточни Атанасов.

По отношение на Лазаров той поясни, че професионалната общност, опитните служители в МВР са усещали липса на професионално ръководство. "Отвътре се искаше тази оставка. Той не си даде сметка за това, че нямаше подкрепата на професионалната общност вътре", заяви ген. Атанас Атанасов.

Той добави, че не може да се занимава с персонални оценки, защото държи на разделението на властите. "Народното събрание прие законова рамка. Оттук нататък по отношение на персоналните назначения предложенията са на Министерски съвет, съгласувано с президента, защото става въпрос за обвързана компетентност", подчерта депутатът.

Той обаче сподели мнение, че би било добре бъдещият главен секретар да е човек, който е уважаван в професионалните среди на МВР и да има дълъг професионален опит, да е ръководил различни звена, включително и териториално звено на МВР.

Атанасов обясни, че по закон няма срок за назначаването на нов главен секретар на МВР, но изрази предположение, че съвместно с избирането на новия министър ще има и номинация за главен секретар. "Ще изчакаме два-три дни. Не виждам за това време да се случи кой знае какво нещо фатално", добави ген. Атанас Атанасов.