Румъния поде нова атака срещу корумпираните висши чиновници

Най-доброто от печата

06-03-2015, 07:43

Снимка:

econt.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кметът на град Плоещ е задържан за подкупи и злоупотреба с власт

Румънската Агенция за борба с корупцията поде нова атака срещу корумпираните чиновници по висшите етажи на властта, писаха местните медии. Кметът на град Плоещ Юлиан Бадеску бе задържан по обвинения във вземане на подкупи и злоупотреба с власт, съобщи електронното издание "Романия инсайдър". Той е разследван за финансирането на местния футболен клуб "Петролул" (Плоещ), който е издържан от хазната на града, намиращ се на около 60 км от столицата Букурещ. През януари 2013 г. Бадеску подписва договор за сътрудничество между града и ръководството на футболния клуб. През юни 2013 г. той договаря и анекс към споразумението, който изключва възможността за финансов контрол върху парите, които Плоещ превежда на клуба. Бадеску също така нарежда да бъдат отпуснати от градската хазна 1.8 млн. евро за издръжката на отбора, въпреки това е незаконно. Според разследващите Юлиан Бадеску е поискал 300 000 евро от представител на "Петролул", за да осигури изпълнението на контракта за финансова помощ за футболния клуб. По случая са разследвани още двама души освен кмета Бадеску. Съдът в Плоещ разпореди кметът да остане в ареста за 30 дни. 
Междувременно бившият кандидат за президент на Румъния, медиен магнат и основател на "Народна партия Дан Дяконеску" Дан Дяконеску влезе в затвора, след като бе осъден за изнудване, писаха местните медии. Върховният съд в Букурещ го осъди на 5 г. и 6 мес. затвор, както и му забрани да заема обществени постове за три години, след като изтърпи наказанието си. Присъдата е окончателна. През 2013 г. Дяконеску бе осъден от по-долна инстанция на 3 г. затвор, след като бе признат за виновен по обвинение, че е изнудвал за пари кмет на населено място в Северна Румъния и бизнесмен, за да не бъдат излъчени по неговия тв канал OTV компрометиращи ги материали. Той обжалва пред Върховния съд, който обаче увеличи наказанието му. Дяконеску, чиято партия е парламентарно представена, бе кандидат за президент на Румъния на изборите през есента на м.г.

 МЕРКИ
Губернаторът на руската Сахалинска област Александър Хорошавин e арестуван по подозрение в получаване на подкуп от 5.6 млн. долара, съобщи ТАСС. Той е задържан в Москва. Огромни суми пари, бижута, скъпи часовници и телефони са били открити в жилищата му, едно от които е в руската столица. Московският съд разпореди Хорошавин да остане в ареста до 27 април. "Самият факт, че е образувано дело срещу толкова високопоставен ръководител, потвърждава решимостта на държавата да се бори с корупцията", се посочва в изявление на Следствения комитет на Русия. До 10 дни се очаква да бъде предявено официално обвинение на Хорошавин.