Американските военни планове в България и Румъния може да се разширят

Очаква се да бъдат включени Унгария, Чехия и Грузия

Американските военни планове за изпращане на войски в Румъния и България като възпиращ фактор на руска агресия могат да се разширят и да включат Унгария, Чешката република и южната съседка на Русия Грузия, пише специализираният сайт Дифенс нюз, позовавайки се на американски военен източник, съобщи dariknews.bg.

Ученията на американски войски с Полша, Естония, Латвия, Литва, които започнаха през април миналата година, ще се разширят това лято, заяви полковник Майкъл Фостър от 173-та въздушнопреносима бригада, базирана във Виченца, Италия. Ученията са част от операцията на НАТО "Атлантическа решителност".

До края на лятото може да сме свидетели на операция, която се разпростира от балтийските страни до Черно море, заяви Фостър в изказване пред Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Тази седмица 173-та въздушнопреносима бригада ще изпрати войници почти колкото един батальон в Украйна, за да обучат войниците от тяхната национална гвардия, каза Фостър, уточнявайки, че тези действия ще бъдат извън операцията "Атлантическа решителност", но "определено ще са свързани с възпиране на руската агресия".

Влизането на кораби на страни членки на НАТО в Черно море може да има сериозни последствия за кризата в Украйна. Това заяви говорителят на руското министерство на отбраната Александър Лукашевич, цитиран от РИА Новости.

"Това е много тревожен сигнал и провокативен акт, който няма по никакъв начин да помогне за стабилността и увереността, че мирният процес в Украйна ще бъде ускорен", заяви Лукашевич.

Той отбеляза, че всяко военно присъствие в близост до зоните на регионален конфликт представлява опасна маневра, която може да има неприятни последствия.