Откриват национален център на книгата в НДК през май

Националният дворец на културата ще помага на български автори да тиражират книгите си в чужбина

Творбата на всеки български автор вече има шанс да бъде издадена у нас и в чужбина. Това каза изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош, съобщиха от националния дворец. Той представи основните програми, по които ще работи Националният център за книгата в НДК („Преводи“ и „Българска книга“). По думите му програмите ще бъдат целогодишни, ще бъдат отворени за кандидатстване на 1-ви март, а през април ще станат ясни и първите одобрените книги и имена.

Ще има специална подкрепа за тиражиране на български книги в чужбина. Правилата, които вече са изготвени, са в синхрон с това, което се случва в останалите европейски държави. “Надявам се, че благодарение на тази програма, съвсем скоро ще можем да виждаме по рафтовете в чужбина български книги. Всеки български писател или издател, който има свой партньор в чужбина и отговаря на нашите критерии – ще бъде подкрепeн”, беше категоричен Боршош.

В рамките на мащабното начинание се предвижда творбите на авторите да бъдат качени на професионално изработен сайт, където на няколко езика ще бъдат представени анотациите им. “Амбицията ни е да създадем най-голямото българско място за представяне на книги, което ще се помещава в НДК и на практика ще бъде денонощна книжарница и библиотека”, допълни още Боршош. Националният центърът за книгата ще се помещава на първия етаж, вляво от централния вход на НДК. Реално ще отвори врати до края на май, след като приключи ремонтът.

Сред приоритетите на новата структура ще бъде и инициирането, организирането и реализацията на кампании в подкрепа на четенето, а също и събития, свързани с детската книга и грамотността.