Крайно време беше България да има жена вътрешен министър

Така се прави в кризисна ситуация, заяви Радан Кънев

Името на Бъчварова беше коментирано на срещата вчера. Благодаря на г-жа Бъчварова, че се съгласи, защото това беше несигурното вчера. Това е много силен знак за политическа отговорност от страна на ГЕРБ – зам.-председател и един от най-изявените лидери на партията да поеме вътрешното министерство. В кризисна ситуация така се прави. Крайно време беше България да има жена вътрешен министър. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев във връзка с предложението на премиера Бойко Борисов новият вътрешен министър да е вицепремиерът Румяна Бъчварова, предаде репортер на Bulgariautre.bg. "За мен предложението е на ГЕРБ и Борисов. Между нас не е имало преговори кой да бъде вътрешен министър. От негова страна имаше ангажимент, че ще е човек, който в сътрудничество с ДПС и модела "КОЙ" по никакъв начин не може да бъде подозиран и това е случаят", поясни се Кънев.

Между ГЕРБ и Реформаторския блок е била коментирана нуждата от оставките на сегашните главен секретар на МВР и шеф на ДАНС, но не са коментирани имена на нови кандидатури.

"Премиерът беше на мнение, че известно време трябва да останат в името на стабилността. Мисля, че вчера сам се увери и в разговор с нас, че тяхното оставане вече поражда нестабилност, а не обратното", допълни Радан Кънев.

Според него вътре в коалицията не са преминати никакви граници, но не са се научили да работят в коалиция. "Ролята на Реформаторския блок е много важна – далеч по-важна от броя народни представители, които имаме, защото ние година и половина помежду си се учихме да работим в коалиция и научихме страшно много", заяви депутатът.

По отношение на забележките, отправени от премиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна към партиите от мнозинството относно присъствието и гласуването в пленарна зала на важни законодателни промени, Кънев заяви, че премиерът е казал нещо, което е вярно. "Много добре е, че го каза. Слабата дисциплина на част от депутатите е факт. Истината трябва да се казва. Време беше някой да го каже на толкова високо ниво, за да го чуят всички, включително и нашите депутати", призна Радан Кънев.