Еврото продължава да губи позиции

Днес европейската валута се търгува за 1,1035 долара при 1,1078 долара вчера

Еврото продължи да губи позиции и днес, спадайки до най-ниското си ниво спрямо щатския долар от септември 2003 г. насам. Единната валута отстъпи през седмицата на фона на стабилните макроданни от САЩ и въпреки по-скоро положителните сигнали, идващи от еврозоната.

Валутните пазари очакват и повече информация за програмата за количествено облекчаване, която институцията обяви официално през януари. Вероятно това ще направи днес след заседание на институцията президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

Плановете са ЕЦБ да изкупува държавни ценни книжа на страните от еврозоната за 60 милиарда евро на месец, като целта е намаляване на дефлацията и стимулиране на икономическия ръст.

Финансови експерти оцениха високо съчетанието между отрицателни лихви по депозитите и програмата на ЕЦБ и прогнозираха, че европейската валута ще остане слаба още дълго време.

Еврото вероятно ще постигне паритет с долара догодина, макар че не е падало под 1 долар от декември 2002 година. Днес европейската валута се търгува за 1,1035 долара при 1,1078 долара вчера.