Ген. Атанас Атанасов: Решението вицепремиер да поеме поста вътрешен министър е много добро

За МВР е много разумно за министър да бъде назначена жена, според депутата

Вицепремиерът от правителството да поеме този важен пост в тази ситуация – това решение е много добро, защото говори за висока политическа отговорност. Това каза депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов във връзка с предложението на премиера вицепремиерът Румяна Бъчварова да бъде новият вътрешен министър, предаде репортер на Bulgariautre.

По думите му ще има размествания на ресорите на министрите. „Винаги съм считал, че за българското вътрешно министерство е много разумно за министър да бъде назначена жена, защото жените имат качества да успокояват нещата и да работят по-спокойно, не са остри в действията си”, обясни Атанасов. Той уточни, че това министерство има нужда от реформи, които да бъдат проведени спокойно, а не в някаква динамика, която да изостря.

Според него, ще има разместване при ресорите на вицепремиерите.

„За да е министър, човек не трябва да е продукт на системата. В някакъв смисъл даже това е контрапродуктивно. Реформата не означава да познаваш конкретната полицейска дейност на районния инспектор. Трябва да се променят структурите, системата да се освободи от излишния административен товар. Там има една камара чантаджии, които не знаят защо получават заплата. Вучков започна нещо, което съм сигурен, че ще бъде довършено от Румяна Бъчварова”, допълни ген. Атанас Атанасов.

Той препоръча на Румяна Бъчварова да бъде все така, както е била досега. „Тя е показала, че е изключително лоялен човек, който си разбира от работата по управление на системи”, заяви депутатът.

По неговите думи Борисов е имал правилна стратегия временно да защити постовете по специалните служби, която може би в ход му се е наложило да промени.