Смяна на главния секретар на МВР ще има

Премиерът Бойко Борисов е уверил Реформаторския блок в персоналните промени в МВР и ДАНС

Вчера се проведе най-дългият разговор с премиера, който сме водили. Той подробно изложи позицията си, че моментът за тази оставка е бил възможно най-неподходящият – с оглед на посещенията на президента на Азербайджан, на шефа на ФБР. Това коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде репортер на Bulgariautre.

„Това обуславя до голяма степен решението му да не продължава с министър Вучков. Като имаме предвид, че става дума за министър от ГЕРБ, аз не мисля, че би трябвало да се намесваме персонално във въпроса”, добави Кънев.

Премиерът пък приел мнението на реформатора, че липсата на персонална смяна е довела до нестабилност.

„Неговото уверение и, вярвам, убеждение, а не нещо, което сме го изнудили, а в нещо, което той искрено вярва, е че в тази ситуация трябва да бъде сменен и вътрешният министър, и главният секретар на МВР, и шефът на ДАНС”, подчерта Радан Кънев. Той е споделил мнението на премиера, че една оставка в толкова неподходящ момент в рамките на неговата партия му развързва ръцете да смени министъра си.

„Според мен, за вътрешен министър вече има кандидатури, а за другите постове – все още не. Най-вероятно има повече от една възможност за нов министър”, загатна Кънев.

Той увери, че има гаранция на премиера, че новият вътрешен министър ще бъде публичен гарант, човек, който с името си ще гарантира, че реформата ще бъде ускорена, а не забавена или върната. Новият министър също ще бъде от квотата на ГЕРБ. По думите на Кънев Бойко Борисов е гарантирал, че всички съмнения за роля на ДПС ще бъдат разсеяни с персоналните промени, които ще бъдат направени. „Предстоящите персонални промени трябва категорично да покажат, че за връзка с ДПС не може да става дума. Не, няма връзка”, категорично опроверга Кънев.

Според него ще мине една седмица, докато бъде гласувана оставката на досегашния силов министър Веселин Вучков. Той определи оставката му като неуместен ход, който не помогнал на стабилността на управлението. „Продължавам да твърдя, че юридически пречки няма. Изложих този възглед и включително като юрист професионално пред премиера”, добави Радан Кънев.

„Моят разговор беше насочен към това да се гарантира, че доста смислената реформа в МВР ще продължи и ще се ускори, независимо кой е министър. Получих тези уверения. Вярвам на премиера, че така ще стане”, заяви той.

Според него след всеки следващ тест състоянието на коалицията става по-добро.