Омбудсманът призова за законови промени в защита на хората с ментални проблеми

Пенчев приветства изготвения проектозакон, който ще осигури защита на правата на хората с ментални проблеми

Три години, след като България ратифицира конвенцията за защита правата на хората с увреждания, съдът продължава да поставя под запрещение хора с психични и интелектуални проблеми, предаде БНТ.

Историите по темата, разгоряха полемика за отпадането на запрещението. В дискусията се включи и националният омбудсман Константин Пенчев. Той е категоричен, че законът трябва да се промени. Пенчев приветства изготвения проектозакон, който ще осигури защита на правата на хората с ментални проблеми.

”Очевидно трябва да има освен съответните социални служби да имат такива специалисти, тук трябва и неправителствения сектор да се намеси много. Защото когато лицето има роднини, близки хора, това не е трудно, но когато няма никой – тогава трябва обществото да поеме по някакъв начин тези мерки за подкрепа. Но, вижте и в момента тези лица ако мислите, че са защитени- те не са. Тези лица които са в домове за хора с ментални увреждания, на всички тях директорът на дома им е представител- това е конфликт на интереси. Така, че те не са по-защитени, те са изолирани от обществото”, коментира Пенчев.