Жискар Д`Естен: ЕС не успя да интегрира България

Свят

05-03-2015, 08:31

Снимка:

mir.ru

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Лидерите, притежаващи изключителни качества, изчезнаха, твърди бившият френски президент

Трябва да бъдем реалисти: унгарците, които са в Европа, повече не искат това, а Европейският съюз не успя по един удовлетворителен начин да интегрира България и Румъния седем години, след като те станаха членове. Това пише в коментар за френското списание „Международна политика” Валери Жискар Д`Естен, бивш френски президент (1974-1981).

За хората, които се чувстват изоставени, Европейският съюз изглежда привлекателно. Това е зона на мир. Но всичко това не е достатъчно, за да се обоснове членството в него, посочва още той.

Моят проект - концепция „Европа” - се базира преди всичко на констатацията на фактите. В съвременния свят, където наблюдаваме стремително развитие на големите страни, Франция е средна държава както по броя на своето население, така и по своите размери. Зад гърба си тя има славна многовековна история, която в миналото й е позволила да постигне световно влияние и да създаде продължаваща и до ден-днешен да живее култура. Но днес нейната икономика е много слаба, нейният Брутен вътрешен продукт повече не расте и освен това тя стремително губи своя индустриален потенциал, смята Жискар Д`Естен.

Отсъствието на харизматични лидери е проблем. Днес такива лидери няма. Ние присъстваме на залеза на едно цяло поколение. С настъпването на потребителското общество политиците забравиха за решаването на големите задачи и се заеха с удовлетворяването на личните потребности, въвлякоха се в предизборната борба. Лидерите, притежаващи изключителни качества, изчезнаха. Без съмнение, ние виждаме как в хода на местните избори се появява ново поколение в Италия, в Полша и дори във Франция - ново поколение, което, когато настъпи времето, ще издигне лидери от международна величина. Но дотогава ние все пак бихме могли да вървим напред.Такива гиганти като дьо Гол, Рузвелт и Чърчил повече не съществуват. Именно великите събития изкарват на сцената велики хора. Ние се нуждаем от Кенеди, за да привлечем младите. Но няма да се отчайваме. Не е изключено, че в един прекрасен ден ние ще видим тяхната поява, категорич„ен е бившият френски президент.

Преди всичко Франция трябва да бъде упрекната в бездействие, защото всички големи европейски инициативи до сега са били издигани от Париж. Германия е предлагала много по-рядко идеи. Ето защо днес Франция трябва да предложи по-редовно да се събира Съветът на държавните и правителствените глави от еврозоната и да се създаде за него необходимия Генерален секретариат, който трябва да бъде френски. Европа притежава втората по значение международна парична единица, и това в свят обхванат от криза, за което днес говори скока на рублата. Но най-високопоставените държавни лица на държавите от еврозоната се събират много рядко – максимум два пъти годишно. Днес положението на Франция е толкова слабо, че тя повече не смее да издига дръзки инициативи. Тя трябва отново да поеме инициативата в свои ръце. Главната грешка на Франция се състои в това, че тя не е провела необходимите реформи. Още една грешка се състои в това, че тя се отказа от реализирането на споразуменията, които е подписала и за които е гласувала в бюджетната сфера, убеден е той.