Радан Кънев става правосъден министър?

Политика

05-03-2015, 08:20

Снимка:

cross.bg

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Реформаторите ревнували Христо Иванов от ГЕРБ

Реформаторският блок e обтегнал силно отношенията си с правосъдния министър Христо Иванов и дори се чували заплахи да поискат смяната му, пише в. "24 часа" днес. На дъното на напрежението била ревността срещу бившия активист на "Протестна мрежа", когото заподозрели в прекалено близки връзки с ГЕРБ.

При съставяне на правителството на Бойко Борисов един от първите варианти за министър на правосъдието е бил Радан Кънев, който обаче предпочел да остане в парламента и да стяга реформаторските редици.

Настоящият вицепремиер Румяна Бъчварова, която отговаря за коалиционните връзки, предложила служебният министър на правосъдието Христо Иванов да остане на поста си. Реформаторите тогава нямали алтернативна кандидатура и приели бившия протестър за тяхна квота в правителството на ГЕРБ, каквито са външният и здравният министър.

Така Христо Иванов остана правосъден министър като квота на реформаторите и най-вече заради подготвената от него съдебна реформа. Именно тя обаче се оказала пречка в отношенията между него и лидера на ДСБ Радан Кънев.

Днес реформаторите били силно недоволни от прекалената близост на Иванов с ГЕРБ, както и че всичко важно консултирал с вицепремиера Бъчварова и се вслушвал в нейните предложения. Министърът дори бил критикуван от своите, че не е радикален в съдебната реформа.

Източник от партията на Меглена Кунева сподели, че на няколко пъти са били водени разговори от страна на Радан Кънев с Христов Иванов, на който лидерът на ДСБ предупредил, че ще поиска от Борисов министърът да бъде сменен.

Според същия източник Кънев не бил далече от мисълта да поеме поста правосъден министър, защото не бил съгласен с по-меката линия на поведение на Иванов.

Запитан от “24 часа” да потвърди дали това е вярно, лидерът на ДСБ яростно отрече. “Пълни глупости! С Христо сме в постоянна връзка, обсъждаме и най-малките детайли по реформата и не се разминаваме ни най-малко по нея. Това са спекулации, каквито очаквам, че ще има още”, предупреди Радан Кънев.

Спекулациите обаче за напрежение се усилили, след като лидерът на реформаторите посетил преди дни Брюксел и провел серия от срещи на тема “Реформа в правосъдието” без участието на министър Иванов. Една от знаковите срещи била с Жоузеф Дол, шефа на Европейската народна партия. Домакините останали с усещането, че Радан Кънев имал своя по-радикална версия на правосъдна реформа, която се разминавала с действията на Христо Иванов и ГЕРБ. Конфузната информация стигнала до българската столица по линия на ЕНП с въпрос стои ли цялата коалиция зад Иванов.