Вучков: На този етап не съм склонен да оттегля своята оставка

Става дума за лично решение, основано на сериозни юридически аргументи, заяви Веселин Вучков

На този етап не съм склонен да оттеглям своята оставка. Това каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков след разговори с парламентарните групи, подкрепящи кабинета, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

"Моето решение добре обмислено, не е взето в някакво емоционално състояние. Изслушвам аргументите и на парламентарно представените политически сили, но в крайна сметка става дума и за някакво лично решение, основано на сериозни юридически аргументи", посочи Вучков.

Той поясни, че мотивите му за оставката са основани на това, че в петък е внесъл в Министерски съвет едно свое предложение да се стартира процедура на основата на променени няколко закона преди 8 дни – миналия вторник. "Макар да съзнавам, че юридическата конструкция не е съвършена, защото самите промени в парламентарна зала на второ четене на Закона за МВР, Закона за ДАНС и Закона за СРС изглеждат по начин, който е много различен от това, което първоначално беше внесено, аз съм на категорично становище, че нова процедура трябва да има", обясни Веселин Вучков.

"На Министерски съвет изтъкнах един допълнителен юридически аргумент, а именно – миналата година на 1 юли държавата и МВР е било в същата юридическа обстановка – нов закон с нова процедура. Тогава Министерският съвет директно е приложил новата процедура, без да споменава за старата процедура, без да изследва обстоятелството дали тези хора, които са назначени на тези постове, трябва да подават оставки", добави той.

Вучков обясни, че в петък вечерта по куриер е получил становище на правна служба на Министерски съвет, подписано от Галина Маринска, според което след като липсват указания в преходните разпоредби на променените закони, няма как да се стартира нова процедура и за председател на ДАНС, и за главен секретар на МВР, и за председател на ДАТО.

"Никъде не съм споменавал имена. Аргументите ми бяха изцяло юридически. Само че след като миналата година е приложена в същата обстановка новата процедура, по същата логика трябва и сега да се приложи новата процедура. Иначе едното от двете твърдения е грешно. Ако сега не приложим новата процедура с този аргумент, означава, че и миналата година не е трябвало да се прилага тази процедура, т.е. има някакъв юридически проблем. Или миналата година е порочно решението, или сега би било порочно, ако го приложим отново", поясни Веселин Вучков.

"Това са ми юридическите аргументи, поради които смятам, че трябва да подам оставка. Изложих си аргументите на Министерски съвет, след това имах кратка среща с премиера. Сега изложих същите аргументи и пред лидерите на част от парламентарните групи, които подкрепят правителството", добави той.

Всичко по темата: Вучков подаде оставка »