Десетина нови прелитания на дронове са регистрирани в Париж

Прокуратурата започна разследване по дело за "полети на летателни апарати в забранена зона"

Парижката полиция получи тази нощ сигнали за десетина прелитания на безпилотни самолети над френската столица, съобщи източник от органите на реда, цитиран от Франс прес.

Очаква се властите "да установят дали всички сигнали наистина се дължат на полети на дронове". Задържани няма. Дистанционно управляеми летящи устройства бяха забелязани неведнъж над различни зони в Париж миналата седмица въпреки забраната за летене над града. Дронове се движеха по течението на Сена, прелитаха над площад "Конкорд", недалеч от Дома на инвалидите, където се намира гробът на Наполеон, и край редица отбивки от околовръстното шосе на френската столица.

Остава неясно кой и защо организира тези нощни полети - дали са граждани, решили да изпробват новите си играчки, фотолюбители, които се забавляват да разиграват властите, или става дума за наблюдение с престъпна цел, отбелязва АФП.

Парижката прокуратура започна разследване по дело за "полети на летателни апарати в забранена зона", което повери на жандармерията, действаща във въздушнотранспортния сектор.

От 5 октомври над ядрени централи във Франция и над Париж са регистрирани 60 прелитания на дронове, съобщи вчера вътрешният министър Бернар Казньов. Той увери, че правителството е взело мерки с оглед тази заплаха, предупреждавайки предварително за отговорността при нарушения и евентуалните наказания купувачите на подобни устройства.