Разширяването на НАТО не е приоритет, обяви Оланд

Франция не приветства влизането на Украйна в Алианса

"Разширяването на НАТО в момента не е приоритет. Позицията на Париж е, че на страните, които искат да се присъединят към Северноатлантическия съюз, трябва да бъде отказвано", заяви френският президент Франсоа Оланд след среща с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от France 24.

Франция не приветства влизането на Украйна в НАТО и че единственият път за решаването на кризата в Донбас е чрез спазване на примирието, договорено в Минск, посочи по-рано Оланд в интервю за Reuters. Оланд все пак призова европейските страни от НАТО да засилят отбранителните си възможности, "за да бъдат готови да отговорят на различни заплахи".
"Алиансът извършва най-голямото засилване на общата си отбрана от края на Студената война", заяви от своя страна Столтенберг в Париж.

Последното разширяване на НАТО беше през април 2009 г, когато към военния съюз се присъединиха Албания и Хърватия, с което броят на страните се увеличи до 28. Други 15 държави участват в програмата "Партньорство за мир", смятана за първа крачка към членство в алианса.

Държавите в процес на присъединяване са три - Босна и Херцеговина, Черна гора и Македония. Амбиции в тази посока освен Украйна има и Грузия.