Борисов и шефът на ФБР разговаряли за престъпността и кибератаките

Министър-председателят харесал 10-годишния мандат на Джеймс Коми

Близо час шефът на ФБР Джеймс Коми бе на среща с премиера Бойко Борисов. Противно на предвиденото, двамата разговаряха цели 30 минути повече.

„Около час разговаряхме за организираната престъпност, киберпрестъпленията, операциите, които сме правили навремето заедно”, разкри Борисов на брифинг в Министерски съвет.

„Чест е да се срещна с вас и да посетя тази чудесна страна”, заяви от своя страна Коми, като подчерта, че за него е било много важно да ни навести в началото на 10-годишния му мандат като директор на ФБР. По думите му, работата на Федералното бюро е от огромно значение за Америка и се надява тя да допринесе и за нашата страна.

Коми призна, че е обсъждал с министър-председателя принципа, по който се назначава шефът на американските служби - на фиксиран десетгодишен мандат. Според федералния директор така се подсигурява, че фигурата, оглавяваща ФБР, е отвъд политическо влияние.

„Така се позволява ФБР да се бори с тероризма, организираната престъпност, кибер престъпленията, далеч от политически манипулации. Принципът, по който подхождаме, има смисъл, смятам, че министър-председателят смята като мен”, загатна Коми.

Припомняме, в момента актуална у нас е темата за постовете на главсека на МВР и шефа на ДАНС.

„Престъпниците свиха света, направиха го малък с интернет престъпността. В интернет Америка и България са съседи. Борейки се с тези престъпления и ние трябва да смалим света, за да не може никой да намери убежище, бъдейки на другия край на света от този, спрямо когото извършва престъплението”, смята ФБР директорът.

Коми вижда себе си като късметлия за това, че е наследил „здравословни и продуктивни" отношения на американските служби с българските. Той е обещал на Борисов да направи всичко възможно да ги запази такива. Двамата са си припомнили и общите операции, по които са работили като по-млади.

И Коми, и Борисов си пожелаха бъдеща успешна съвместна работа. Премиерът ни пък му пожела да бъде добър наш приятел.

На Джеймс Коми му предстои още среща с главния прокурор Сотир Цацаров, както и визита при шефа на ДАНС Владимир Писанчев и разговор с вътрешния министър Веселин Вучков.