Погват "сивите" търговци на горива

Връщат отменените от Орешарски измервателни уреди в акцизните и данъчните складове

Системата на контрол върху измервателните уреди за горивата ще бъде възстановена. Това стана с приемането на промени в Закона за акцизите и данъчните складове на първо четене днес, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

Според мотивите на законопроекта, внесен от Найден Зеленогорски от Реформаторския блок, митническата администрация ще оптимизира наблюдението на движението на енергийни продукти в данъчните складове, част от които са нефтопроводи и нефтопродуктопроводи. С прилагането на разпоредбата ще се даде точна и ясна информация на контролните органи за движението и складирането на акцизните стоки под режим отложено плащане на акциз и спазването на лицензионния режим по ЗАДС от данъчнозадълженото лице.
Предаването на данни от средствата за измерване и контрол имат определящо значение за акцизното облагане, респективно за контрола върху акцизните стоки, поставени под режим отложено плащане на акциз, посочват вносителите.

От РБ смятат още, че ще бъде постигнато реално отчитане на количеството акцизни стоки при определени показатели, като мярка и начин за определяне размера на дължимия акциз. Изискванията щели да доведат и до осветляване на сивия сектор в областта на акцизните продукти, равнопоставеност на всички икономически субекти, опериращи с акцизни стоки, и гарантиране на събираемостта на дължимия акциз.
При дебатите в пленарна зала Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че трябва да има засилен контрол върху производството на акцизни стоки. Той припомни, че по време на мандата на Пламен Орешарски измервателните уреди са били демонтирани от акцизния склад. Според Димитров, ако наистина колегите му искат да направят системни мерки, за да има по-голяма събираемост на приходи, трябва всички производители на акцизни стоки да имат монтирани измервателни уреди. "Всяка група, която гласува да няма нов дълг, трябва да ни подкрепи. Трябва да има засилен контрол върху производството на акцизни стоки. Това ще позволи намаляване на бюджетния дефицит и външния дълг", обясни депутатът. Алиосман Имамов от ДПС посочи, че трябва да има писмено становище на Агенция "Митници", на водещата комисия и на Министерството на финансите. Той поиска гласуването на промените да бъде отложено, но предложението му не беше прието.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че едва ли има разумен човек, който би трябвало да бъде убеждаван в изключителната наложителност от приемането на законопроекта.

След като се изказаха, депутатите приеха промените на първо четене със 142 гласа "за" и един "въздържал се".