Учебник по история на комунизма обсъжда министърът на образованието

Най-доброто от печата

04-03-2015, 06:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Темата ще се обсъжда след приемането на нов образователен закон

Министърът на образованието проф. Тодор Танев от месеци коментира с потенциални автори написване на учебник по история на комунизма в България. Това потвърди министърът от Брюксел пред "24 часа".

Той обаче направи две категорични уговорки. Първата е, че това не е инициатива на образователното министерство, а на потенциалните автори на идеята. Втората е - че темата ще бъде актуална едва след като бъде приет нов образователен закон, който ще въведе нови образователни стандарти, учебни програми и съответно нови учебници.

Министър Танев бе категоричен, че въпросът за такъв учебник, кои да са авторите му и какво да е неговото съдържание трябва да бъдат подложен на сериозни обществени и експертни дебати. Той не можел да обърне гръб на историята и на този въпрос нито като гражданин, нито като министър. Младото поколение има право да получи достоверни знания за историята ни, но тя не търпи интерпретации от заинтересовани хора, коментира още професорът. Заради обективността се налага да има както добър и широк екип, така и широка дискусия, добави той.