Ирина Бокова и Папа Франциск нищят бедността и социалната интеграция

Световните лидери да се вслушват в гласа на младите хора, призова папата

Генералният директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова направи официално посещение във Ватикана и се срещна с Папа Франциск, предаде Дарик.

По време на срещата главата на римокатолическата църква е подчертал ролята на ЮНЕСКО и на ООН като платформа за международно сътрудничество и развитие и за подпомагане на маргинализираните и уязвими хора по целия свят.

Папа Франциск е изразил подкрепата си за дейността на ЮНЕСКО в областта на образованието с цел премахване на бедността и за социална интеграция. Той е подчертал необходимостта световните лидери да се вслушват в гласа на младите хора за изграждане на по-добър свят за бъдещите поколения - свят, в който има социална справедливост, свобода на изразяване на мнение, междурелигиозен диалог и толерантност.

"Днес, общото ни послание за мир, зачитане правата на човека и културното многообразие трябва да звучи повече от всякога убедително и да достига до всеки", подчерта Ирина Бокова.

Тя е поканила Главата на римокатолическата църква да посети ЮНЕСКО в годината на 70-ия юбилей на организацията. Папа Франциск е изразил намерението си да направи посещение в най-близко време.