Кери поздрави България за 3 март

Държавният секретар на САЩ останал очарован от жълтите павета и стенописите на храма "Свети Георги"

От името на президента Обама и народа на Съединените американски щати, поздравявам народа на България за вашия национален празник, се казва в поздравително съобщение на държавния секретар на САЩ Джон Кери по повод 3 март.

"Посетих София през януари, където видях от първа ръка впечатляващия напредък, който нацията ви е направила от обявяването на независимостта и победата на демокрацията ( в текста думата democracy е изписана demokratsiya - б.р.) преди повече от две десетилетия назад. Вървях по прочутите жълти павета и се възхищавах от стенописите на храма "Свети Георги". Това бяха същите павета, върху които българите държаха свещи по време на бденията, пеейки същите протестни балади, както го направиха американците през 60-те години, и допринесоха за мирния крах на комунистическата ера в подножието на планината Витоша", се отбелязва в обръщението.

Той припомня, че се е срещнал с президента Плевнелиев, премиера Борисов и външния ни министър Митов.

"Нашите народи стоят рамо до рамо като съюзници повече от десетилетие. Американският ангажимент към България съгласно член 5 от договора за НАТО е твърд като скала. Ние дълбоко ценим жертвите ви, направени, за да се укрепи световната стабилност и да се даде възможност на гражданите на Балканите, Афганистан и Ирак да живеят в мир и сигурност", подчертава той.

По думите му САЩ се надяват да се задълбочи партньорството между двете държави чрез стратегическия диалог в сферата на сигурността и отбраната, енергийната сигурност и диверсификацията, върховенството на закона, образователния обмен и запазване на културните и човешки контакти.