Поколения български деца чуват езика ни само през компютъра

Общество

03-03-2015, 12:10

Снимка:

БНР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Много от децата, родени зад граница, знаят, че са българи, но не познават езика ни

Има поколения български деца, родени зад граница, които знаят, че са българи, но не познават езика ни. Това заяви актьорът Янко Лозанов, един от основателите на единствения безплатен сайт за професионални звукозаписи на българско художествено слово, предаде БНР.

Според него тези деца няма къде да чуят български език извън стойността му на дикторско четене. „За по-малко от три месеца сайтът е посетен от повече от 280 хиляди посетители. Тези хора остават на страниците с часове. Това не е обикновеното интернет съдържание. Това не е комерсиален продукт. Това е продукт, който представлява интелектуално забавление и за нас е чест, че толкова хора го удостоиха с вниманието си”, посочи Лозанов.

Той поясни, че има различни категории потребители. „Засега особен интерес имаме от учениците, които обичат да слушат българска литература. Българските ученици, българските млади хора обичат българското слово и аз съм категоричен в това. Друг дял от нашата аудитория са българите зад граница. Те са много, не знаем колко са”, поясни актьорът.