Честваме 137 години от Освобождението на България

Националният празник ще бъде отбелязан в цялата страна

Днес отбелязваме 137-ата годишнина от Освобождението на България от османското владичество и възстановяването на българската държавност, след като в продължение на пет века родината ни отсъства от картата на Европа. Покланяме се пред героите, положили живота си пред олтара на свободата.

Въпреки нееднозначните оценки на историците, въпреки разпокъсването на българската нация, наложено от великите сили, Трети март е денят на възродената надежда за бъдеще, от която и днес се нуждаем.

Днешният национален празник ще започне с панихида и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Александър Невски”. Тържественото богослужение ще бъде водено от българския патриарх Неофит.

Церемониите ще започнат в 10.00 часа.

В 11.00 часа ще започне тържествената церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на незнайния воин в столицата, в присъствието на държавния глава Росен Плевнелиев и на патриарх Неофит.

В 18.30 часа на пл. „Народно събрание” ще започне тържествената заря-проверка по случай Националния празник, на която президентът ще приеме почетния строй на представителните части на българската армия и ще произнесе слово.

От 19.30 часа в Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

В чест на празника в редица музеи ще има ден на отворените врати със свободен вход за посетители.

За шеста поредна година Националният военноисторически музей посреща гостите си със специална програма, посветена на празника. Изложбата „Трети март - три войни - три съдби” ще бъде показана единствено, а достъпът ще бъде свободен. Тя представя съдбата на три офицерски фамилии, в която се оглежда почти век национална история. Става дума за трима опълченци, станали генерали в освободена България – Данаил Николаев, Стефан Тошев и Кръстю Маринов, както и на техните синове – подп. Николай Николаев, ген.-лейтенант Тодор Тошев и ген.-лейтенант Иван Маринов.

Днес гражданите могат да посетят музея от 10.00 до 18.00 часа.

Свободен вход е обявен и във филиалите на Националният военноисторически музей -  Военноморския музей във Варна, както и Парк-музей на бойната дружба, а също Музея на авиацията в Пловдив.

Националният исторически музей обяви свободен вход от 9.00 до 17.30 часа. Първите десет посетители ще получат като подарък книгата „За кожата на едно ченге” от директора на НИМ Божидар Димитров с негов автограф.

Безплатен е достъпът през днешния ден и до софийските музеи и галерии – Софийската градска художествена галерия, галерията-музей „Дечко Узунов”, музея под базиликата „Св.София”, парк-музей „Врана”.

Посещенията в столичния зоопарк също ще са със свободен вход.

Подобни инициативи са предвидени и в  Бургас, Търговище и други градове.