Опрощават визовия режим за руснаци през т.г.

Политика

03-03-2015, 09:21

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

650 000 руски туристи са посетили България през м.г.

България ще опрости визовия режим за руски туристи през 2015 г. Това заяви посланикът на България в Русия Бойко Коцев, цитиран от РИА Новости. Той уточни, че става дума за преференциално получаване на визи за хората, които вече са посещавали страната ни и не са нарушавали режима. "Предвиждаме, ако човек е бил вече в България и всичко е било нормално, то да му издадем многократна виза за годината - това е особено облекчение за децата, които идват с родителите си. Аналогични мерки се планират за хората, които имат имоти - издаване на многократна виза до 3 години", каза Коцев. Русия е на четвърто място в туристическия поток в България. Миналата година 650 000 руски туристи са посетили страната, което е с 1% по-малко в сравнение с 2013 г. Над 400 000 пък са руснаците, които имат недвижимо имущество у нас. България съжалява за решението да бъде спряна работата по "Южен поток", каза още Бойко Коцев. Той добави, че в рамките на ЕС се обсъжда "как да бъде осигурен районът с енергоресурси". "Ние получаваме газ от три направления, сега се разработва четвърто, Каспийският регион, а в перспектива и от Близкия изток. За нас това е важно, защото когато се карат Русия и Украйна, страда България", посочи посланикът ни. Той допълни, че работим върху диверсификацията, активно разработване връзките с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. "България има разнопосочна газопреносна система, което я прави надеждна транзитна страна", добави посланикът ни.

"По данни на геоложките проучвания на българския континентален шелф има големи запаси от газ и ние смятаме да пристъпим към разработването им", отбеляза още дипломатът.

Той съобщи, че вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пристига на посещение в Москва днес. Вицепремиерът, който от 27 февруари е в Брюксел, ще лети директно за руската столица. Там той е на работна визита с министъра на труда и социалната защита Максим Топилин. Целта на посещението е да се изчистят няколко проблема по прилагането на подписания през 2010 г. двустранен договор за социална сигурност между Русия и България. Един от тях е дублираното осигуряване и внасяне на данъци за едни и същи периоди в двете страни. "Те ще бъдат решени в интерес на гражданите и фирмите, които осъществяват дейност в двете страни", увери Калфин при срещата си с руския посланик у нас Юрий Исаков преди няколко дни. Над 300 000 са българите, работили в бившия СССР и работещи в днешна Русия, които са засегнати от взаимното признаване на стажа за получаване право на пенсия. В Москва Калфин ще се срещне и с председателя на Комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси Константин Косачов.
Копирано от standartnews.com