Гарантирани са руските доставки на газ за ЕС

Портфейл

03-03-2015, 09:05

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Договориха "зимния пакет" доставки за Украйна при необходимост, преговорите продължават

Доставките на руски газ за Европейския съюз остават сигурни. Това заяви след тристранната среща за руския газ в Украйна във формат РФ-ЕС-Украйна, зам. председателят на Европейската комисия по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, предаде euronews.com, цитирани от "24 часа онлайн".

Постигнато е пълно приемане на "зимния пакет" доставки за Украйна при необходимост. "Освен това се споразумяхме да продължим тристранните преговори за "зимния пакет", 

отбеляза Шефчович.

"Газпром" и "Нафтогаз" предоставиха гаранции за безпроблемен транзит на газ за Европа. Това се казва в разпространено след края на срещата в Брюксел изявление на Шефчович и върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

"Страните потвърдиха намерението си в пълен обем да се изпълняват условията на "зимния пакет". В този контекст "Нафтогаз" ще предплаща и заявява обеми газ от "Газпром", които да са достатъчни, за осигуряване на текущите вътрешни нужди на Украйна през март. "Нафтогаз" ще продължи и да гарантира безпроблемен транзит на газ за ЕС. "Газпром" ще доставя до 114 млн. куб. м дневно на съвместно съгласувани пунктове за доставка.

Така страните демонстрират своята надеждност като важен доставчик на природен газ за европейския съюз и съответно ключова транзитираща страна.

Могерини изрази надежда, че проведената в Брюксел среща може да спомогне за сближаване на позициите на Русия и Украйна за газовите доставки. Тези усилия се явяват част от конкретната подкрепа на ЕС за прилагането на Минските споразумения, посочи тя. В разпространения финален документ се казва още, че е постигната договореност да продължи обсъждането за доставките на газ за Донбас.