Не виждам шанс бруталната диктатура на Путин да се промени, заяви Каспаров

Шахматистът се присъедини към поддръжниците на Немцов, които подозират руските власти за убийството

Разстрелът на руския опозиционер Борис Немцов уби всякаква надежда за мирен политически преход в Русия от правителството на руския президент Владимир Путин. Това заяви в интервю за Ройтерс Гари Каспаров.

"Борис се надяваше, напразно както виждаме, да види някаква форма на мирен преход към нормално, цивилизовано, демократично правителство", каза той.

Сега не виждам шанс в Русия бруталната диктатура на Путин да се промени в нещо умерено от преди 10 години, подчерта той, прогнозирайки, че ако настъпят промени, ще има масово надигане, придружено с насилие.

Припомняме, 55-годишният Немцов беше убит в петък вечерта до Кремъл.

Каспаров се присъедини към поддръжниците на Немцов, които подозират руските власти за убийството, изпращайки ясно послание до антиправителствените активисти.

Това е сигнал, че на всеки може да му се случи всичко, ако участва в действията на опозицията, добави той. "Няма да си губим времето с теб да те съдим...правейки се, че уважаваме върховенството на закона. Ние просто ще те елиминираме", продължава Каспаров.

Бившият световен шампион по шахмат живее в САЩ. По думите му той няма охрана в САЩ и не смята, че жена му е в опасност, докато живее в Русия. Гари Каспаров беше категоричен, че няма да се връща в Москва, дори и за погребението на Немцов във вторник.

"Не искам да си купувам еднопосочен билет", заяви той.

Запитан дали има някаква политическа стратегия, той отговори открито: "Нямам стратегия. Това не е игра на шах. В шаха ние имаме правила".

Според него има малки възможности за маневриране в Русия от страна на политическите активисти.

За каква стратегия можем да говорим, след като може да бъдете убит, заключи Каспаров.