Партията на реформите в Естония спечели парламентарните избори в страната

Свят

02-03-2015, 08:50

Снимка:

Reuters

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Досегашният премиер Таави Рийвас ще получи най-вероятно втори управленски мандат

Естонската партия на реформите спечели изборите за парламент в Естония, сочат окончателните данни на Централната избирателна комисия, цитирани от Франс прес.

Досегашният естонски премиер, лидер на Партията на реформите Таави Рийвас ще получи най-вероятно втори управленчески мандат, допълва Франс прес. Партията му спечели 28 процента от гласовете на избирателите и получава 30 места от общо 101-но места в парламента. На второ място е проруската Естонска центристка партия, която има 25 процента и получава 27 места в парламента. Социалдемократите имат 15 процента и 15 места. Резултатите показват, че Естонската партия на реформите и социалдемократите имат общо 45 места в парламента. Досега те имаха общо 52 места. Сега те са в позиция на малцинство и ще трябва да търсят още един коалиционен партньор.

В изборите имаха право на глас около 900 000 естонски граждани. Избирателната активност достигна 63,7 процента. Любопитно е да се отбележи, че тази година гласуваха електронно 176 000 души, което е рекорд за Естония.