15 хиляди на Гей Карнавала в Ница

Празниците минават под засилени мерки за сигурност

Ница, Франция

15 хиляди жители и гости на Ница се стекоха по трибуните на прочутият площад Масена в петък за да станат част от първият гей карнавал във Франция – Lou Queernaval.

Популярен, екстравагантен, добродушен ... карнавалния парад имаше малък проблем да открие пътя в средата на ентусиазираната тълпа, която слезе от построените трибуни и заля участниците! 

Организиран като част от официалната програма на Карнавалът в Ница, Lou Queernaval  премина при неочакван интерес и огромен успех.

Снимки от Гей Карнавала в Ница вижте ТУК!

Изправена пред мракобесието, на 27 февруари, Ница запали всички светлини на празника на любовта и съвместното съжителство, равенството и разбирателството.

Малко след 21,30ч. след речите на организаторите и изпълненията на известни френски музиканти е даден старт на шествието.

Дефилето водят президента на Асоциацията на Транссексуалните на Лазурния Бряг (АТЛБ) Дана Осиковски, следвана от момчета с ангелски криле в т.ч. носителят на титлата Мистър Гей Франция и специалният гост от България Елза Парини.

Шествието продължава с представителите на всички ЛГБТ организации, те са облечени в пъстри карнавални костюми, школи по зумба, салса и латино танци, носещи със себе си невероятно настроение и излъчващи много любов.

Следват моторизирани платформи с невиждани декори, те представят гей клубове, заведения и хотели. Парада бавно обикаля площад Масена спиран на моменти от нахлулата на манежа публика жадна да се докосне до атрактивните участници и да се снима за спомен.

Пред специално построената сцена участниците спират на групи и танцуват разпръсквайки целия блясък и настроение донесено на карнавала. Пъстрата и шумна феерия продължава над два часа, обсипани с изобилие от музика, конфери и гирлянди.

Според информацията на организаторите Lou Queernaval е бил посетен от 15 хиляди души и още толкова са наблюдавали излъчването му на живо по YouTube.

Участниците в шествието са наброявали 800, а над 1000 полицаи и охранители са бдяли зорко за реда. По-рано през деня стана ясно, че специалните части на полицията са тренирали да реагират за 40 секунди при появата на проблем, тоест да обезвредят нападател терорист за това време на огромно пространство изпълнено с 15 хиляди.

Първият карнавал е организиран и проведен изцяло от дарения, организаторите са успели да съберат 30 хиляди евро за провеждането му, което подготвят от година.

Поради забележителният успех и големият интерес, общинарите в Ница ще обмислят отпускане на бюджет и за тази част от празниците в Ница за следващото издание през 2016 година.

Тази вечер е закриването на Карнавалът, което представлява финалния поход на Краля, чиято статуя бива изгорена в морето под ярките фойерверки отбелязващи краят на Карнавалът в Ница.