Излагат реликви в Президенството за 3-ти март

Уникалната изложба може да се види само на 2 март

В навечерието на националния празник 3 март ценни реликви от времето на Руско-турската освободителна война и първите години от изграждането на модерната българска държава, сред които и Търновската конституция, ще бъдат показани в сградата на президентската администрация на “Дондуков”2, предаде БНТ.

Уникалната изложба може да се види само на 2 март от 10 до 16 часа.

Всеки, който има желание може да види отблизо Конституцията на Княжество България, която депутатите от Учредителното събрание в Търново подписват на 16 април 1879г.
Сред интересните документи е копие на Санстефанския мирен договор, дарено на страната ни от руските архиви. Може да се види също униформата на българските опълченци, оръжието и различни предмети, които са използвали те, както и ордените, с които са били отличавани. Портрет на княз Александър Батенберг с личния му автограф и една от униформите му допълват изложбата.

А любопитните може да надникнат в дневника, който той си е водил като доброволец в Руско-турската война. Тук е и указът на княз Батенберг, с който се назначава Първото българско правителство на 5 юли 1879 година с премиер Тодор Бурмов.

Изложбата е организирана съвместно с Военноисторическия музей, агенция “Архиви” и Националната библитека “Св.св. Кирил и Методий”.