Пациентска организация започва кампания срещу рака на дебелото черво

Изследването за карцином на дебелото черво се поема от Здравната каса

През месец март федерация "Български пациентски форум" ще проведе кампания за начините на профилактика и за лечението на рака на дебелото черво. Пациентската организация ще предостави за хората диплянки за рака на дебелото черво и видео-клип за здравословно хранене в регионалните си центрове, каза председателят Иван Димитров, предаде БНР.

„Идеята на днешния старт на кампанията е, да запознаем медиите с новостите, с начина на лечение, профилактика и скрийнинг, във вида, в който би трябвало да съществуват. Ние се присъединяваме към Световната организация освен с образователните си кампании и с инициативата, да се облечем в синьо, в подкрепа на хората с карцином”, обясни той.

Задължителни профилактични прегледи за рака на дебето черво, скрийнинг на болестта, оперативно лечение от онколози специалисти в доказани центрове, препоръчва проф. Галина Куртева, от Специализираната онкологична болница в столицата.

„Ако се направят програми, както е по света, която в определено време да има образователната цел, не плашещата, така наречената държавна политика за онкологията. Няма как, всичкото това да се случи, ако е на парче. Последният път когато правих справка, се оказва, че имаме само 60 или 70 онколози със специалност.”

Изследването за карцином на дебелото черво се поема от Здравната каса и обхваща хората над 50 години.