Средно по 10 лева отделя българинът за покупката на мартеници

Най-купувани се оказват обикновените мартеници от по 10 стотинки

Средно до 10 лева отделя българинът за покупката на мартеници. Това показа проверка на Фокус на един от емблематичните базари в столицата.

Според продавача Иванка Йорданова най-предпочитани и търсени тази година са мартениците, направени от естествена вълна. По думите й, много търсени са и тези, в които има и дървено мънисто.

Най-купувани се оказват обикновените мартеници от по 10 стотинки, при които за лев можете да вземете 10 бройки. Продавачите са единодушни, че това е резултат на ниския социален статус на българина и неговата бедност. Продавачите отчитат спад в продажбата на мартеници по време на празника.

Според Петко Стефанов, който също е продавач на една от сергиите за мартеници най-търсени са тези, които се връзват на ръката. Цените на мартениците варират от 0,10 лв. най-евтините до 5 лв. Разбира се има и по-скъпи, изработени с по-голямо количество конци, които могат да служат за украса. Тяхната цена достига 10 лв.

На въпрос колко пари отделя българинът средно за мартеници Иванка Йорданова отговори, че зависи най-вече от дохода на всеки човек – някои 2 лв., други 5 лв., а трети до 10 лв. Тя обясни, че е трудно да се определи, защото хората не купуват само от една сергия, а разглеждат всички и купуват мартеници от различни места. Като цяло продавачите са на мнение, че българинът не отделя повече от 10 лв. за мартеници.