Премиерите на Испания и Португалия отговориха на нахалството на Ципрас

Политика

01-03-2015, 12:28

Снимка:

expert.ru

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гръцкият премиер ги обвини в конспирация и опит за сваляне на правителството му

Испанският премиер Мариано Рахой реагира с възмущение на вербалната атака на гръцкия премиер Алексис Ципрас и поиска официално от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да осъдят думите на гръцкия лидер, съобщи испанският в. "Мундо". Според Рахой нападката е в противовес с духа на солидарност, който трябва да ръководи отношенията между членовете на ЕС.

Ципрас обвини Испания и Португалия във водене на консервативна конспирация за сваляне на неговото ляво правителство. което е срещу мерките за строги икономии. Той посочи, че Испания и Поругалия се страхуват от техните радикални сили преди предстоящите избори тази година. Ципрас също така отхвърли критиките, че Атина е отстъпила от позициите си, за да бъде удължена спасителната програма от еврозоната.

В обръщение пред своята партия СИРИЗА Ципрас обвини Мадрид и Лисабон за твърдата им линия при преговорите, което доведе до удължаването на спасителната програма с четири месеца. Срещу нас е формирана ос на сили, ръководени от правителствата на Испания и Португалия, каза Ципрас.

По думите му „техният план е да бъде сломено или свалено нашето правителство преди работата ни да започне да дава резултати и преди гръцкият пример да се отрази на други страни и най-вече това се прави преди изборите в Испания.”

 Португалският премиер Педру Пасуш Коелю също изпрати протестна нота до Юнкер и Туск, в която нарече думите на гръцкия си колега "неверни, нечувани и непристойни за европейски лидер", отбеляза в. "Паис".