Радан Кънев:Tвърдението, че Путин е невинен на принципа "Cui bono?" (кому ползите) е крайно несъстоятелно

Политика

01-03-2015, 09:23

Снимка:

БТА

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лидерът на ДСБ публикува анализ във фейсбук за убийството на Немцов

Несъстоятелни са твърденията, че Путин е невинен за убийството на Немцов, защото няма полза от това, са несъстоятелни. Ако се потвърди, че Немцов е подготвял материали за руските диверсионни планове в Украйна, аргументът Cui bono рухва със страшна сила. Това твърди във Фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев в анализ за убийството на руския опозиционен лидер. Кънев подчертава, че казва това като български политик.

"Tвърдението, че Путин е невинен на принципа "Cui bono?" (кому ползите) е крайно несъстоятелно. Този принцип не важи в диктатурите - те по принцип основават властта си на насилие и страх. Още по-слаб аргумент е 86%-овия "рейтинг" на диктатора. На този принцип a priori оневиняваме Мусолини, Пиночет и още десетки диктатори за извършените под техния режим убийства... Ако се потвърди обаче, че Немцов е подготвял материали за руските диверсионни планове в Украйна, аргументът Cui bono рухва със страшна сила...
Предположението, че извършителите са крайнодесни фашистки (т.нар "рашистки") активисти, независими или непряко зависими от Путин, е сравнително достоверно. Повечето политически убийства се приписват именно на крайни, "несистемни" поддръжници на съответния режим, толерирани, но не пряко и особено не официално ръководени от него. Примери десетки, аз ще дам български, от нашата богата на политическо насилие нова история - Стамболов, Стамболийски (ех, тези "македонци"), Петко Д. Петков, Никола Генадиев...
Истината е, че всяка диктатура отглежда своите крайни, често на думи "опозиционни", радикални шпиц-команди. Използва ги, освен за разправа с противници на режима, и за заплаха към съседите и международната общност, за да представи диктатора за умерен, човечен, притиснат в ъгъла от радикалите баща на нацията. Типични примери - Мусолини, Хитлер, Франко и ... Путин. Рашистките шпицкоманди са 100% рожба на властта в Кремъл, дори някои от тях да излизат извън контрол. Прочее, не е чудно ако излизат извън контрол, защото Путин десетилетие насаждаше дива ислямофобия, а днес брутално флиртува с мюсюлманското население на Федерацията, използвайки антизападните му настроения. Днес крепостта на Путин е Чечня, пръв политически другар - Кадиров, а самият Путин се държи като халиф на Кавказ и Каспийския басейн. Рашистите в Москва надали са щастливи.
За мен е ясно, на база на горните аргументи, че отговорността на за убийството на Немцов е на режима в Кремъл. Независимо дали от там е дошло прякото нареждане, което е също твърде възможно.
Пиша този доста дълъг текст обаче с друга цел, пиша го като български политик. Дълбочината на кризата в РСФСР, остротата на диктатурата в Кремъл и податливостта на българските медии и коментатори на абсурдните и евтини пропагандни тези на руското разузнаване, показват, че България е страна в много голям риск. Никакво подценяване не бива да се допусне. И незабавно трябва да се предприемат действия за укрепване на службите за сигурност - ДАНС (руско направление), разузнаване, военно разузнаване, да се провери издъно МВР и прокуратурата за влияние и за готовност да реагират на престъпления срещу Републиката, да се проследят комуникационните и медийни канали на пропагандата. Националната сигурност не е да следиш любовниците на опозицията, не и сега.
И накрая, за малко успокоение. Другари резиденти, напълнихте ми главата с информацията, че Немцов имал младо гадже и обичал жени. Затова и не бива да жалим за него. Не беше ли лошо само да си гей по вашите стандарти? Объркахте опорните точки.