Убийството на Борис Немцов е поредният лош знак за Русия – коментари в американските медии

Свят

28-02-2015, 08:52

Снимка:

Dw.de

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

The Washington Post: "Ужасен удар за каузата на човешките права"

Борис Немцов бе смел руски политик, който никога не се отказа от своята мечта страната му да направи преход от диктатура към либерална демокрация. Бивш губернатор и вицепремиер в правителството на Борис Елцин, той упорито продължаваше да надига глас срещу режима на Владимир Путин, след като другите негови опоненти избягаха от страната или заглъхнаха в мълчание. Последно, той призова руснаците да вземат участие в протестно шествие, планирано за неделя в Москва. В петък вечерта той бе застрелян, подобно на гангстер, на мост близо до Кремъл. Убийството е ужасен удар за каузата на човешките права и поредният лош знак за това накъде се насочва Русия, коментира The Washington Post, цитиран от "24 часа".
Руснаците са шокирани от убийството, най-малкото защото Немцов се превърна в една от най-устойчивите политически фигури в постсъветската ера. Той не е първият опонент на Путин, станал жертва на безсрамно убийство. По подобен начин бяха отстранени адвокатът дисидент Станислав Маркелов и журналистката Анна Политковская в Москва, както и активистката за човешки права Наталия Естемирова в Чечня. Бившият агент на КГБ Александър Литвиненко, който се обърна против Путин, бе убит в Лондон от агенти, които го отровиха с радиоактивен полоний. В никой от тези случаи отговорните за деянията не са подведени под отговорност. Когато британските власти идентифицираха заподозрян за убийството на Литвиненко, той стана член на руския парламент.
В петък Путин обяви чрез своя говорител, че лично ще надзирава разследването на убийството на Немцов. В страна, в която полицията и правосъдието са изкривени така, че да служат единствено на Путин и режима му, плодовете на това разследване, ако изобщо има такива, не биха заслужавали доверие, пише американският вестник.
Борис Немцов – изтъкнат руски опозиционен лидер и бивш вицепремиер, бе убит в центъра на Москва. Това е най-знаковото убийство в Русия по време на управлението на президента Владимир Путин, пише The New York Times.
Разстрелът, извършен близо до Червения площад под извисяващите се куполи на катедралата Свети Василий Блажени, сложи край на двадесетгодишната кариера на Немцов като защитник на демократическите реформи, започнала след рухването на Съветския съюз през 1991 г., и стана само дни преди да поведе протестно шествие против войната в Украйна.
Убийството допринася единствено за усещането, че страната се отдалечава от бъдещето, което мнозина предричаха в началото на 90-те, когато Немцов получи своя старт по времето на първия постсъветски президент Борис Елцин. Сега избледнява до нищожност визията за плуралистична политическа система от вида, който той искаше за Русия.
Виден критик на президента на Русия Владимир Путин тази нощ бе убит в центъра на Москва, ден преди планираното за неделя опозиционно шествие, предаде Fox News.
55-годишният бивш вицепремиер Борис Немцов бе прострелян четири пъти, докато се е разхождал по мост пред стените на Кремъл. По данни на властите, в момента на нападението политикът е бил придружаван от украинска гражданка, която не е била ранена. Путин побърза да изрази съболезнованията си и определи убийството като провокация. Той нареди ръководителите на правохранителните органи лично да надзирават разследването на убийството.
Разстрелът има потенциала да създаде политическа криза в Русия, без значение какъв е мотивът или кой стои зад него. Яростен критик на Путин, Немцов атакуваше неефективността на правителството, необузданата корупция и политиката на Кремъл за Украйна, която обтегна отношенията между Русия и Запада до степен, невиждана от времето на Студената война. Немцов разгневи правителството на Путин преди две години, когато заяви, че са откраднати милиарди долари от фондовете за Зимната олимпиада през 2014 г., която се проведе в Сочи – родния град на опозиционния политик.
Разстрелът има потенциала да създаде политическа криза в Русия, без значение какъв е мотивът или кой стои зад него, пише Fox News. Яростен критик на Путин, Немцов атакуваше неефективността на правителството, необузданата корупция и политиката на Кремъл за Украйна, която обтегна отношенията между Русия и Запада до степен, невиждана от времето на Студената война. Немцов разгневи правителството на Путин преди две години, когато заяви, че са откраднати милиарди долари от фондовете за Зимната олимпиада през 2014 г., която се проведе в Сочи – родния град на опозиционния политик.