Удължават програмата за лични асистенти

Предлагането на специфични услуги е ключът към решаването на социалните проблеми, според експерти от ОИЦ - София

Личен асистент отново ще има. Преди два дни започна процедурата за набиране на проекти. Така добрата практика по една от най-успешните програми през миналия програмен период ще продължи и през този. Това съобщи Ташка Габровска, експерт от Главна дирекция „Европейски фондове, международни проекти и програми“ на Министерството на труда и социалната политика по време на информационна среща на тема „Добри практики и възможности през новия програмен период за социални дейности и хора с увреждания“, организирана от Областен информационен център София-град и София-област (ОИЦ-София) за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Форумът се проведе в залата на Представителството на ЕК в София.

„Стартът точно с тази програма е добър знак, че през новия програмен период ще се използват максимално добрите практики и научените уроци от предишните седем години”, заяви управителят на ОИЦ-София Елза Григорова при откриването на форума. Тя приветства участниците и подчерта желанието на Центъра да продължи да организира срещи, на които си дават среща управляващите органи на оперативните програми, настоящи и потенциални бенефициенти.

В рамките на инициативата за младежка заетост стартира програма за намаляването на бедността и насърчаване на социалното включване и социално икономическата интеграция на маргинализирани общности, в т.ч. имигранти, роми и др. За тях също има набелязани конкретни мерки като осигуряване на заетост, образование, предоставяне на социални и здравни услуги и развитие на местните общности.

Дирекция „Социални дейности“ на Столична община представи няколко реализирани социални проекта. Международният „Взаимодействие на местните власти за прилагане на нови технологии за независим живот на възрастните хора SEE_INNOVA“, националните „Изграждане на комплекс за социално –здравни услуги за деца от 0-3 години и техните семейства „Св. Параскева“, който обхваща грижа за най-малките, „Шанс за всички“, включващ изграждането на защитени жилища за нуждаещи се деца и др., „Детство за всички“ – чрез него ще бъдат обхванати деца от 3 до 13 години с и без увреждания, които ще бъдат настанени в различни жилища, съобразно техните физически и възрастови характеристики.

"България и Чехия са двете държави в Европейския съюз, които успяха да се преборят за самостоятелни програми, които целенасочено да финансират сферата на образованието", съобщи Стоян Цонев, земестник главен директор на ГД „Структурни фондове и международни образователни програми МОН. "Това подчертава нашите усилия да осигурим средства, за да се преборим с преждевременното напускане на училището и подобрим условията, в които се обучават нашите деца в средното и висше образование", уточни той.

В последвалата оживена дискусия бяха поставени въпроси относно разширяването на обхвата на бенефициентите, предоставящи социални услуги, предприемането на мерки за овладяване на маргинализираните общности и възможностите за социално включване.

В края на срещата управителят на ОИЦ - София Елза Григорова представи бъдещата инициатива „Да създадем ЗАЕДНО България 2020“. Тя е на Мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България и ще бъде реализирана в периода 16 март-9 май 2015 г.