Препоръчително е да спим между 7 и 9 часа

Общество

27-02-2015, 16:39

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Новородените имат нужда от най-много сън – между 14 и 17 часа на ден

Учените съставиха списък по колко часа е препоръчително да спим в различните етапи от живота си, пише „Дейли експрес”, цитирано от vesti.bg

Тази информация ще е полезна както за децата, за да знаят родителите кога да изпратят малчуганите си по леглата, така и за възрастните, които също имат нужда от точно определена доза почивка.

Проучването показва, че новородените имат нужда от най-много сън (всеизвестен факт) – между 14 и 17 часа дневно през първите си три месеца живот.

Възрастните трябва да спят между 7 и 9 часа, но след 65-годишна възраст необходимата доза е между 7 и 8 часа за денонощие.

За тийнейджърите е препоръчително да спят между 8 и 10 часа, въпреки че те обичайно си лягат доста по-късно.

Списъкът за необходимите часове сън в различните възрасти е съставен от 18 американски медицински експерти от няколко организации – сред тях са и американските академии по педиатрия и гериатрия. За целите на проучването специалистите анализирали изследвания, публикувани между 2004 и 2014 г.

Според данните бебетата след три месеца трябва да спят между 12 и 15 часа дневно. Малките деца се нареждат веднага след тях, тъй като те трябва да са в леглото си между 11 и 14 часа в денонощието. Децата между три и пет години се нуждаят от 10 до 13 часа сън, а когато тръгнат на училище – от 9 до 11 часа.

„Това е първият път, в който професионална организация съставя списък на часовете, които хората трябва да прекарват в сън през конкретни периоди от живота си. Проучването е съставено на базата на строг и систематичен преглед на световната научна литература, свързана с продължителността на съня, здравето на хората, работата им и тяхната безопасност”, заявява Чарлз Зайслър – професор по медицина на съня от Медицинско училище на Харвард.

Липсата на сън може да рефлектира върху здравето ни, да ни направи по-раздразнителни и да не можем да се концентрираме върху задачите си от деня. От друга страна, правилното количество сън ни прави по-енергични и дори може да помогне за загубата на излишни килограми.