Камерън се закани да елиминира "Джихади Джон"

"Няма да споменавам конкретни лица", заяви британският премиер

Британският премиер Дейвид Камерън обеща Великобритания да направи всичко необходимо за откриването на тези, които са извършили "ужасяващи и отвратителни престъпления" срещу британски граждани, но не коментира разкритата вчера самоличност на "Джихади Джон", съобщават АП, Ройтерс и "Франс прес".

"Няма да споменавам конкретни лица", каза Камерън пред журналисти на събитие в Уелс." Докато има хора по света, които извършват ужасяващи и отвратителни престъпления срещу британски граждани, ние ще направим всичко възможно...да открием тези хора и да ги елиминираме", подчерта той.

Припомняме, вчера беше разкрита самоличността на "Джихади Джон". Реалното му име е Мохамед Емуази. Той е от кувейтски произход, живеел в Западен Лондон. Завършил е компютърни науки. Тези, които го познават, казват, че е скромна и неконфликтна личност.

Емуази, който е на около 27 години, е идентифициран като маскирания убиец от видеа на "Ислямска държава" с екзекуции на британски и американски граждани.

Междувременно британските разузнавателни служби са изправени пред много въпроси относно това как са допуснали младия лондончанин, който е бил част от терористично разследване да замине за Сирия и там да участва в екзекуциите на западни заложници. Той е познат на службите от 2009 година във връзка с разследване на ислямски терористи в Сомалия.