Рашидов: Колкото българи има, толкова всеки има отношение към Левски

Прекаляваме с патриотизма, коментира министърът на културата за филма за Дякона

Колкото българи има, толкова всеки има отношение към Левски по своему, заяви в кулоарите на парламента министърът на културата Вежди Рашидов в коментар на филма за Апостола Васил Левски – "Дякон Левски", предаде репортер на Bulgariautre.
Рашидов обясни, че като министър няма правото да играе ролята на арт критик. "Има направени документални филми за Васил Левски и пак трябва да се направят, но трябва проект, който да се защитава в Националния филмов център. В момента държавата е дала толкова много пари, каквито откакто има закон за киното, не са взимали. Те имат за първи път 13, 2 милиона лева", посочи министърът.

Той добави, че филмовият център има управителен съвет и комисии, там се представят проекти, които се одобряват от професионалисти и експерти. "Този филм за Левски е кандидатствал за средства, но не е одобрен. Това е законовият ред, по който се прави", уточни министърът на културата.

На въпрос дали не е срамно да има само 2-3 пълнометражни филма за Васил Левски, Рашидов заяви: "Вие за Гарибалди колко видяхте, като е световноизвестен? Прекаляваме и с патриотизма. Нека да се научим да си уважаваме личностите. Всички се вълнуваме, но нека да не го правим така аматьорски и малко самодейно".

"Аз не знам обаче когато един образ вече се е изчистил във времето и е останал в съзнанието на целия народ като икона, кой ще вземе да разработи това. Много е тежко. Видяхте какви дискусии събуди едно творческо начинание", добави Вежди Рашидов.

Според него, колкото българи има, толкова всеки има отношение към Левски по своему. "Образът е много труден, той вече е една икона. Въпросът е до каква степен съзнанието на хората вече е съвременно. Трябва да видим какво може да покрием в съзнанието, под кората на всеки българин за представата за Левски, затова е много труден", посочи министър Рашидов.
Той откровено призна, че не е гледал лентата на Максим Генчев "Дякон Левски".

По друг въпрос той коментира, че всички национални паметници, докато имаме такива, ще се охраняват от МВР. "Щом директорът на парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Данчо Данчев е подал оставка и не му се работи, вече се уморил. Осигурихме охрана да се грижи за паметника", допълни Вежди Рашидов.