ДПС се обяви против поругаването на районното мюфтийство в Гоце Делчев

Партията призова в най-кратки срокове извършителите да бъдат открити и предадени на правосъдието

ДПС излезе с нарочна декларация срещу поругаването на районното мюфтийство в град Гоце Делчев, предаде репортер на Bulgariautre.

Депутатът Алиосман Имамов поясни от парламентарната трибуна, че на 22 февруари районното мюфтийство в град Гоце Делчев осъмнало за пореден път надраскано с обидни свастики и надписи. "Подобни вандалски прояви на нетърпимост и крайни форми на ксенофобия подхранват страховете от ескалация на напрежението в района", каза Имамов.

По думите на народния представители районното мюфтийство е обект на многократни прояви на подобни вандалски актове. Осквернявани били и старата джамия в града, и мюсюлманският храм до Благоевград.

"Многократни ксенофобски атаки са извършвани срещу клуба на ДПС в град Гоце Делчев. Досега не са открити извършителите на тази религиозна и етническа омраза в района. В повечето случаи се правят опити да се омаловажават тези недопустими в съвременна европейска България вандалски актове, като се представят за криминални и хулигански прояви", поясни Алиосман Имамов.

Според ДПС подобен подход е не само погрешен, но и опасен, защото не води до ограничаване и ликвидиране на подобни ксенофобски деяния и адекватни санкции срещу тези, които ги провокират и извършват.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов се обърна към министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, който беше в пленарна зала заради парламентарния контрол, с призива в най-кратки срокове извършителите да бъдат открити и предадени на правосъдието.