БСП раздаде втора емисия "горановки"

На гърба на банкнотите са изброени депутатите, подкрепили ратификацията на дълга

Втора емисия банкноти с лика на министъра на финансите Владислав Горанов – "горановки", раздаде в кулоарите на Народното събрание Мая Манолова от БСП, предаде репортер на Bulgariautre. Банкнотите са с номинална стойност 16 000 000 000 лева.
Манолова, представители на младежката структура на БСП и народни представители от БСП лява България раздаваха "горановките" на депутати, гости на Народното събрание и журналисти.

Отпред на банкнотите са изброени партиите, които подкрепиха дълга от 16 милиарда лева – ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, БДЦ и АБВ. Отзад пък са посочени имената на народните представители, които са подкрепили ратификацията на дълга.
"Всеки един глас на депутат струва 100 милиона лева дълг. Нека да е ясно кои са виновниците за този нов български дълг на българските семейства. Това е срамният списък с депутатите, които предадоха избирателите и собствената си съвест. Мисля, че те ще си получат оценката и присъдата на следващите избори от българските избиратели", коментира Манолова.

Тя поясни, че издател на банкнотите е кабинетът "Борисов-2" с "любезната подкрепа" на пет парламентарни групи.

Мая Манолова изрази възмущение, че президентът светкавично е пуснал закона за обнародване в Държавен вестник. "Това е доказателство, че той участва в този заговор срещу гражданите и е съучастник в това престъпление срещу българския народ. В Държавен вестник не са публикувани договорите за дилърство, агентство, акта за поемане на дълг, нито многобройните консултантски договори, договори с правни кантори, с фискални агенти, с агенти по сметките, с дилъри и други дружества и лица, които ще получат огромни комисионни от реализирането на дълга. Ще настояваме тези договори да бъдат обнародвани", добави тя.

Стана ясно, че банкнотите са в тираж от 7 милиона. В 12.00 часа младежкото обединение на БСП в София ще направи протестен митинг пред президентството след изявлението му, че няма да наложи вето върху ратификацията на дълга.