В сряда стават ясни предложенията на Вучков за нов главен секретар на МВР

Според министъра е най-добре главсекът да е лице, преминало поетапна кариера на развитие

В сряда стават ясни предложенията на вътрешния министър Веселин Вучков за нов главен секретар на МВР. Това обяви самият Вучков пред журналисти в парламента, предаде репортер на Bulgariautre.

"Имали сме разговори с премиера, но другата сряда ще направим дискусия на Министерски съвет. Тогава ще кажа кои са моите предложения и така е редно. Не искам предварително да казвам върху кои имена мисля", поясни Веселин Вучков.
Той уточни, че процедурата е не по предложение на министъра с указ на президента, а по предложение на правителството с указ на президента.

"Другата сряда ще разберем кой кого е успял да убеди. Прочетох в медиите различни кандидатури, но те са по-скоро свободна интерпретация", заяви министърът.

"Продължавам да държа на извода, че най-късно идната сряда – 4 март, трябва да стартира процедура. Това изискват законите. Аз ще си направя предложения за главен секретар на вътрешното министерство тогава. Най-добре за цялата система, за управлението и за обществото е това да е лице, което е преминало поетапна кариера на развитие, ръководило е по-малки и по-големи мащаби от хора, за да вдъхва доверие към системата", допълни Веселин Вучков.

На въпрос дали може да се работи добре със сегашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, Вучков поясни, че в момента въпросът не е в конкретното име, а да се спази законът и процедурата да тръгне другата сряда.

"Аз нямам правомощия нито по отношение на ДАТО, нито по отношение на ДАНС и предпочитам да спазвам тази междуинституционална култура. Имам ангажимент единствено към висшата професионална фигура във вътрешното министерство", подчерта силовият министър.

Във връзка със снощния инцидент, при който Борис Борисов, известен като Боби Белята, е бил застрелян, министър Веселин Вучков потвърди, че категорично става дума за убийство. "Сега се прави втори оглед. Мога да потвърдя, че има свидетел, но дали е очевидец или не – това са подробности, които ще се уточнят допълнително", обясни министърът и добави, че на този етап няма заподозрени.