Крайнодесни демонстранти влязоха в сблъсък с полицията в Атина

Протестиращите са счупили витрините на магазини и са опожарили няколко автомобила

Протестиращи с черни маски влязоха в сблъсъци с полицията в центъра на Атина тази нощ. Протестиращите са счупили витрините на магазини и са опожарили няколко автомобила по време на първата антиправителствена демонстрация, откакто лявата партия Сириза пое властта преди месец.

Около 450 крайнодесни демонстранти се събраха в гръцката столица, за да изразят недоволството си от работата на новоизбраното коалиционно правителство на премиера Алексис Ципрас, което миналата седмица подписа споразумение с партньорите си от ЕС за удължаване на кредитната програма за Атина.

Споразумението предизвика разногласия в самата партия на Ципрас и обвинения от мнозина с леви възгледи, че правителството загърбва предизборните си обещания, включително това да сложи край на спасителната програма на ЕС и МВФ в размер на 240 млрд. евро. По време на безредиците бяха нанесени щети на няколко магазина и автобусни спирки.

Според източник безредиците са започнали, след като в атинското предградие Перама членове на крайнодясната партия "Златна зора" са залели с боя паметника на музиканта и антифашист Павлос Фисас, убит преди година. На паметника е била нарисувана свастика. След това анархистите са провели шествие до центъра на града, разбили са един автомобил, в друг са хвърлили "коктейл Молотов", запалили са кошчета за боклук, разбили са витрините на няколко магазина.