Отново „А“ група! Първенството се подновява след два месеца пауза

Спорт

27-02-2015, 10:10

Автор:

SPORTONLINE.BG

Всичко от Автора

Черно море - Славия и Левски - Хасково са първите мачове от шампионата за годината

След повече от два месеца пауза днес се подновяват мачовете в „А“ група. В програмата за петък са предвидени две срещи. Пролетният полусезон от първенството се открива от мача Черно море – Славия, а пък малко по-късно Левски посреща Хасково за втори път в рамките на седмица, след като двата тима вече играха и за Купата на България.

До края на първия дял от шампионата, след който класирането ще се раздели на две шестици остават само три кръга, а борбата за място в горната половина се очертава изключително оспорвана.

Първият мач от 20-ия кръг между Черно море и Славия е от 14:30 часа на стадион „Тича“ във Варна. „Моряците“ са сред кандидатите да се намесят в борбата за първите шест, като в момента са на осмо място с 25 точки, 3 по-малко от шестия Левски. Славия е на едва 10-а позиция с 20 точки и на практика се е простил с шансовете си за нещо значимо в това първенство.

Треньорът на Черно море Никола Спасов се радва на добри новини за първия мач в „А“ група през тази година, тъй като ще може да разчита на голмайстора си от подготовката Вилиан Бижев, който пропусна срещата за Купата с Локомотив (Горна Оряховица), а на разположение е и капитанът Кирил Котев, който пък не тренира през седмицата заради травма, получена именно в мача с тима от „Б“ група. Все пак проблемите пред варненци не са никак малко и заради контузии не могат да играят Живко Петков, Георги Божилов и Стенио дос Сантос.

В Славия имат проблеми в отбраната си, тъй като Диего Фераресо е наказан, а Стефан Велков продължава да лекува тежка контузия. Ангел Гърнчов също не е в оптимална физическа форма, но въпреки това се очаква да играе. В атака новоизлюпеният национал Радослав Василев имаше здравословни проблеми през седмицата, но също ще се разчита на него и би трябвало да започне като титуляр.

Вторият мач за деня е на стадион „Георги Аспарухов“. От 17:00 часа Левски приема Хасково. Двата тима играха само преди шест дни, също на „Герена“ в среща от 1/4-финалите за купата на страната. Тогава в официлания дебют на новия треньор Стойчо Стоев „сините“ се наложиха с категоричното 3:0.

Този мач обаче е от много по-голяма значимост за Хасково, тъй като тимът има основна цел оцеляване в „А“ група и не бива да бъде подценяван. Воденият от Емил Велев тим е на последното място с едва 7 точки и има да наваксва цели 13, ако иска да оцелее в елита.

Целта на Левски е класиране в евротурнирите, но преди това отборът всъщност трябва да задържи мястото си в първата шестица. В момента „сините“ са на едва 6-о място с 28 точки и имат само 1 точка аванс пред следващия Ботев.

Проблемите в Левски са същите като от предния мач. Не може да се разчита на Георги Сърмов и Борислав Цонев, а към тях се присъедини и вратарят Боян Йоргачевич. На вратата ще застане Пламен Илиев, а големият проблем с централния нападател изглежда намери решението си навлизането в страхотна форма на Валери Домовчийски. След като се скъса да бележи в подготвителния период, Домо вкара и две от трите попадения срещу Хасково в предишната среща. Това поне засега му гарантира титулярно място на върха на атаката, а новото попълнение Лукаш Гикиевич се очаква отново да остане на резервната скамейка и да получи шанс за изява като резерва.

За Хасково промени не се очакват. Те бяха подсилени от играчи като бившия вратар на Локомотив (Пловдив) и Левски Кирил Акалски и юношата на ЦСКА Григор Долапчиев и именно на последния се разчита, че ще поведе тима към спечелването на нещо на „Герена“.