Митничарите с право да разследват измами с ДДС

Общество

27-02-2015, 07:11

Снимка:

Агенция "Митници"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Събират по ускорена процедура неплатени публични вземания към бюджета

Разследващите инспектори в Агенция „Митници“ вече ще могат да разплитат и измами с акцизи и ДДС при внос. Това предвижда проект за промени в Закона за митниците, публикуван на сайта на Министерството на финансите. В момента разнищването на тези данъчни измами се прави от полицията, защото служителите на Ваньо Танов нямат нужната компетентност по закон, припомня "Труд". В същото време приходите от акциз и ДДС от внос се контролират от агенцията и нейните служители, запознати със схемите за измами.
Според поправките митничарите ще могат да издирват нарушителите при контрабанда, продажба на акцизни стоки без бандерол или при неспазване на разпоредбите за валутна търговия. В момента те имат разследващи функции само при разкриване на самите престъпления. Но ако става въпрос за неизвестен извършител, издирването му се възлага на МВР. Според експертите от финансовото министерство това ще позволи такива престъпления да се разкриват много по-бързо, тъй като ще се избегне допълнителната координация между митниците и МВР.
Ще има и по-строги санкции на лицата, заловени повторно в контрабанда. Тогава задължително ще се налага максималният размер на предвидените по закон глоби. Сега таванът на санкцията за контрабанда е 200 на сто върху стойността на пренасяните стоки. Ако за тях се дължи акциз, санкцията е 250 на сто върху стойността им.
Новите текстове ще позволят още на митничарите да събират по ускорена процедура неплатени публични вземания към бюджета, например акцизи. В момента, за да започне принудително събиране на борчовете, служителите на митниците трябва да издадат два документа - решение и постановление, които могат да се обжалват пред съда поотделно. С промените вече ще може да се издава само решение, което дори при обжалване в съда няма да спира принудителното събиране на дълговете. Недобросъвестните платци ще могат да стопират процедурата само ако представят обезпечение в митниците.
С промените в закона се връщат и тестовете за психологическа и професионална пригодност при назначаване в митниците.