До месец парламентът избира нов състав на КЕВР

Окончателно приеха промените в Закона за енергетиката

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за енергетиката, предаде репортер на Bulgariautre. Така Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вече ще се нарича Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Членовете на регулатора ще се увеличат от 7 на 9 и ще се избират от парламента, вместо от Министерски съвет. Комисията се разделя на две подкомисии, като едната ще се занимава с проблемите в енергетиката, а другата – с тези в сектор "Водоснабдяване и канализация".

В едномесечен срок от влизането в сила на закона Народното събрание ще избере председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Мандатът на заварените членове се прекратява с встъпването в длъжност на новите членове.
Бюджетът на регулатора ще бъде в размер на 30% от средствата, които той събира от лицензионни такси.
Заседанията на КЕВР ще бъдат открити, освен когато се обсъждат случаи, свързани с оповестяване на защитена по закон информация.

След приемането на измененията в закона министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи промените като жизненоважни за сектора. "Конструктивният дебат показа, че спасяването на енергетиката е наша обща национална кауза", добави тя.

Като най-важни промени в закона тя посочи тези за ДКЕВР и гарантирането на неговата обективност, независимост и професионална експертиза. "Другата много важна промяна е свързана с това, че от енергийния микс успяхме да извадим топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високо ефективен начин. Това ще облекчи до голяма степен дефицита на НЕК", обясни министърът.

Според нея обаче няма да се стигне до фалит на "Топлофикация-София", след като от енергийния микс са извадили топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високо ефективен начин.
Според Петкова това, че изборът на членовете на регулатора ще се прави от парламента гарантира неговата обективност. "Няма по-голяма гаранция за неговата обективност от това, че комисарите ще бъдат избирани от българския парламент", поясни енергийният министър.

До месец пък ще са ясни принципът и съотношението за назначаване на членовете на КЕВР.
По отношение на промените, касаещи потребителите, министър Теменужка Петкова заяви, че няма да бъде преустановявано захранването им в почивни дни или ден преди тях.