Депутатите одобриха Стратегия за развитие на висшето образование до 2020 г.

Имаме традиция да създаваме безработни висшисти, заяви при дебатите Методи Андреев от ГЕРБ

Депутатите одобриха Стратегия за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014-2020 г., предаде репортер на Bulgariautre. "За" гласуваха 123 народни представители и един се въздържа.

Документът цели до края на десетилетието хората с висше образование между 30 и 34 години у нас да бъдат увеличени с 10 процента. В момента младите висшисти са 26.9%, а целта е през 2020 г. те да бъдат над 36%.

Друга амбиция, заложена в стратегията, е България да се превърне в силен и привлекателен регионален център за модерно висше образование с европейски профил, атрактивен за студенти от Европа и света.

Предвидено е частта от субсидията, която се разпределя според броя на обучавани студенти, постепенно да се намали, а останалата част да зависи от критерии като успешна реализация на студентите и научни резултати. Планът предвижда и закриване на несвойствени професионални направления и специалности.

При обсъжданията депутатът от Реформаторския блок заяви, че е недопустимо една стратегия за висше образование да не включва спорт. Той препоръча той да бъде включен, тъй като му там човек може да се развива в най-чистия си вид.

"Имаме традиция да създаваме безработни висшисти", заяви от своя страна Методи Андреев от ГЕРБ. Според него е важно финансирането на висшите учебни заведения. Андреев добави, че се появява чувството, че за някои университети финансирането е изкарано пред скоби.

По думите на депутата трябва да има по-добър синхрон от това, което произвеждат университетите, и това, от което се нуждае пазарът. "Много трудно допускаме студенти в университетите, които лесно завършват –трябва да променим това", подчерта Методи Андреев. Той изрази мнение, че държавата трябва да престане да създава нови висши училища.