100 000 българи са болни от хепатит С

Общество

26-02-2015, 07:20

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В над 85% от случаите протича безсимптомно

Половината от мениджърите и специалистите във фирмите у нас не знаят дали са здрави, или имат хепатит С. Това показват данните от анкета на Българската стопанска камара (БСК) сред 414 души на ръководни длъжности в предприятия от целия спектър на икономиката и всички региони на страната, цитирани от standartnews.com. Повечето от тях са във възрастовата група от 20 до 59 г.
Над 100 хиляди са поразените у нас от хепатит С. Болестта се нарича "тихият убиец", защото няма изявени симптоми. Затова е много важно човек да се изследва дали е здрав, смятат лекарите. 45% от участниците в проучването обаче декларират, че никога не са се изследвали за хепатит С, а други 26% са го правили преди повече от 1 г. Едва 6% са се изследвали през последната година, а всеки пети (23%) не помни или не знае дали някога са му правени подобни изследвания. Респондентите признават, че биха се изследвали, ако работодателят им осигури безплатни тестове за това. Според 80% от участниците в анкетата грижата за здравето на служителите, включително покриването на специфични лабораторни изследвания и профилактика на тежки заболявания, е основен фактор за задържане на висококвалифицираните кадри.

В същото време непознаването на заболяването е причина всеки пети (22%) да признава, че би странил от свой колега, за когото знае, че е заразен с хепатит С. Половината от анкетираните (49%) са убедени, че има ваксина срещу хепатит С, по-малко от 1/3 (29%) от тях са наясно, че такава не съществува, а цели 22% от участниците в проучването не са информирани по този въпрос. Голяма част от анкетираните (42%) не правят разлика между хепатит С и хепатит А (жълтеница). Едва малко над 1/3 от респондентите (41%) са наясно, че хепатит С протича в над 85% от случаите безсимптомно.