Президентът няма да налага вето върху споразумението за нов дълг

Политика

26-02-2015, 06:37

Снимка:

Прессекретариат на държавния глава

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Снощи не е имало заседание на министрите при Борисов

Не обмислям налагане на вето. Не може да се прави паралел между ситуацията с връщането на бюджета на правителството "Орешарски" и решението от вчера. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев. Той посочи, че изпитва задоволство от финала на парламентарния ден, "защото обобщителните думи на представителите на различни политически сили показаха, че те осъзнаха колко е важно дебатът да бъде национално отговорен, а не излишно политизиран". Според него, това, че беше намерено широко политическо съгласие с ясни аргументи и това, че министърът на финансите подробно е разяснил за какво става въпрос, в крайна сметка е довело до един логичен край. По думите му, това, което се случи днес го прави оптимист и от гледна точка на много по-важни и тежки решения, които тепърва ще се взимат. Плевнелиев заяви, че е върнал с аргументи бюджета от времето на правителството "Орешарски". Според държавния глава, той е трябвало да бъде ревизиран извънредно в средата на година. Плевнелиев обясни, че тогава е посочил, че управляващите правят опит да увеличат изкуствено разходите, да намалят изкуствено приходите, като по този начин отварят дупка за дефицит и се е оказал прав. По думите му, цифрите са посочили, че в края на тази същата година управляващите са произвели свръхдефицит от почти 4%. Президентът подчерта, че се чувства удовлетворен, че си е свършил отговорно работата пред българския народ. Плевнелиев бе категоричен, че не можем да сравняваме този бюджет и подхода тогава, с бюджета за 2015 година, който е разумен и реалистичен, не предвижда свръхдефицит и вече два месеца от изпълнението на бюджета за 2015 година имаме и всички доказателства, че той е национално отговорен и реалистичен. Според него, дори можем да очакваме преизпълнение.
Според Плевнелиев, днешното решение на парламента не е решение за теглене на дълг и от него не следва директно тегленето на милиарди. Държавният глава заяви, че ще прецени дали бюджетът за 2016 г. е реалистичен и ако не е, ще действа както в миналото.
Той посочи, че ще следи следващите действия на правителството от гледна точка на заявката за резерв, прозрачност в харченето на тези пари и 2-та млрд. лв. Плевнелиев посочи, че сега са исторически най-ниските лихви от 200 години и не само България, а всяка държава в ЕС предприема същото. Изявлението си президентът направи на срещата на бизнеслидерите, на която се оказа, че не присъстват представители на правителството, тъй като след гласуването в парламента, Борисов е събрал вицепремиерите на извънредна 4-часова среща.

По-късно снощи стана ясно, че Бойко Борисов не е събирал на вечерно съвещание снощи министрите си .Той се е видял с вицепремиерите и финансовия министър Владислав Горанов, които са му разказали за инфарктния ден в парламента. Срещата е била около 16 ч и е продължила дълго.