Бербатов порази Арсенал насред Лондон

Спорт

26-02-2015, 00:22

Снимка:

Ройтерс

Автор:

sportonline.bg

Всичко от Автора

Монако с изненадваща победа в първия мач от осминафиналите на Шампионската лига

Димитър Бербатов порази вратата на Арсенал, а Монако изненадващо постигна победа с 3:1 насред Лондон в първата среща между двата отбора от 1/8-финалите на Шампионската лига.

Считаният за абсолютен фаворит в сблъсъка английски тим претърпя тежък крах, а основно действащо лице в двубоя бе Бербатов. Българинът започна като титуляр за монегаските и игра до 75-ата минута. Именно той вкара единия от двата гола за победата.

Срещата започна с натиск на Арсенал, но той продължи само около 5 минути, в които домакините създадоха няколко опасни атаки, които обаче не завършиха с гол. След този кратък период на активни действия от страна на англичаните темпото на игра спадна. „Артилеристите” продължиха да имат териториален превес, но малко изненадващо рядко поглеждаха към вратата на гостите и единствено пред Жиру се разкри шанс за гол, който той пропусна.

Така мачът вървеше в леко приспивно темпо без положения, пред която и да е от двете врати. В 38-ата минута това се промени, Кондогбия получи топката фронтално на около 25-30 метра срещу вратата на Арсенал, оставен абсолютно необезпокояван в доста голям периметър около себе си. Халфът успя да се нагласи за удар, стреля и след рикошет от тялото на Мертезакер топката влезе във вратата на Оспина, и Монако поведе с 1:0.

Веднага след почивката „артилеристите” излязоха променени на терена и още при първата си атака можеха да изравнят. Санчес получи топката в наказателното поле, напредна и подаде към Жиру, който от близка дистанция не можа да засече добре и ударът му не намери рамката на вратата. Френският нападател на домакините пропусна още веднъж само след пет минути, като след центриране от фаул се извиси над всички, но изстрелът му с глава мина над напречната греда.

Улисани в атака лондончани бързо бяха наказани и в 52-ата минута Фабиньо отне топката в средата на терена, пусна извеждащ пас към Марсиал, който напредна и преди да бъде застигнат от бранителите подаде на Бербатов, българинът дръпна 2-3 крачки напред и стреля неспасяемо, за да отбележи за 2:0.

С два гола пасив Арсенал продължи да напада и в 57-ата мин. Жиру направи най-фрапиращия си пропуск. Санчес стреля от границата на наказателното поле, Субашич изби, след което французинът първи стигна до топката, но вместо да се възползва, че вратарят е още на земята, стреля високо над вратата. Несполуките пред гола на Арсенал продължиха и в 65-ата мин. влезлият на мястото на Оливие Жиру – Тио Уолкът, бе изведен зад отбраната на гостите, трудно достигна топката и последвалият му удар бе много лек и избит от Субашич. Последва обаче добавка на Уелбек, който също нямаше късмет и шутът му бе отразен.

Постепенно Монако успя да укроти устрема на домакините и възползвайки се от учудващо многото неточни подавания на съперника продължи да организира опасни контраатаки. След излизането на Бербатов гостите дори започнаха повече да задържат топката.

Малко нелогично, точно в момента, в който Арсенал изглеждаше най-безсилен, обаче успя да вкара гол. След серия от корнери пред вратата на гостите, топката бе избита към границата на наказателното поле, където Окслейд-Чембърлейн финтира един защитник и нанесе премерен шут, с който реализира за 1:2 в първата минута от добавеното време на мача.

Това обаче не бе всичко. В 93-ата минута. Бернардо Силва пусна извеждащ пас към Ферейра-Караско, който пробяга 20-ина метра с топка в крака, навлезе в наказателното поле и стреля по земя, за да оформи крайния резултат – 3:1 в полза на Монако.

Така Монако вече има сериозно предимство преди реванша, но е добре известно, че Арсенал не бива да бъде отписван, даже и в такива ситуации. Втората среща в Княжеството е на 17 март.

 

Източник: sportonline.bg