Полски съд решава съдбата на Роман Полански

Съдията по случая, който се разглежда в Краков, не се очаква днес да вземе окончателно решение

Известният полски режисьор Роман Полански се яви в съд в южната част на Полша във връзка с изслушване на молба на САЩ за екстрадирането му, съобщават АП и Ройтерс.

Припомняме, роденият в Полша 81-годишен Полански, който също има френско гражданство, е издирван от американската полиция от 1977 година, след като напусна САЩ преди да бъде осъден за сексуално престъпление срещу 13-годишно момиче.

През 2010 година главният прокурор на Полша обяви, че Полански не може да бъде екстрадиран, защото според полското право случаят е с изтекла давност. Но в САЩ все още може да бъде осъден.

Съдията по случая, който се разглежда в Краков, не се очаква днес да вземе окончателно решение. Следващото изслушване е насрочено за април.

Полански, който беше облечен с черно сако, влезе в съдебна зала с един от адвокатите си. По молба на адвокатите съдът забрани присъствието на медии в залата.

Съдът обяви, че ще му е нужно повече време, за да вземе решение по случая, тъй като ще трябва да разгледа допълнителни документи, които са представени от адвокатите на Полански.

Според полското права, ако съдът реши да удовлетвори молбата на САЩ за екстрадирането му, след това правосъдният министър трябва да вземе окончателно решение.

През 2009 година Полански беше арестуван в Цюрих и беше задържан под домашен арест. През 2010 година швейцарските власти го освободиха, след като решиха да не го екстрадират в САЩ.

Полански е създател на култови филми като "Chinatown", "The Pianist" and "Rosemary's Baby".